lördag 31 mars 2012

Tomboy och den queera barndomen


I går hade Céline Sciammas fantastiska barndomsfilm Tomboy premiär och mottogs med en hyllande och intressant recension av Roger Wilson i P1:s Kulturnytt. Aningen svalare var Kerstin Gezelius i DN.

I dagens SvD publiceras min understreckare som dels placerar in Tomboy i en lång tradition av pojkflickefilmer, dels undrar varför filmen inte lanseras som en barnfilm/familjefilm i Sverige? Kanske har det att göra med att barnfilmen är starkt fostrande in i heteronormen – och då kvalar ju knappast en film som bejakar olika former av genusidentifikation hos barn. I svenska filmer (såsom Tur och retur och Dårfinkar och dönickar) kan flickor visst spela pojkar, klippa sig kort, svära och ställa till bråk – men bara för en kort tid, som ett steg i utvecklingen mot "riktig flicka". Vid filmernas slut är alltid den heterosexuella ordningen återställd och rentav fördjupad. Den artikeln kan man läsa här.

(För den som är intresserad av ämnet rekommenderas också "Tur och retur – en queer tripp" som ligger under "Extramaterial" längs ner till höger här på Barnkulturbloggen.)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar