lördag 10 mars 2012

Mat x 2 på Stockholmsscenerna

Två sceniska matföreställningar på två dagar! I går var det premiär för Kajsa Giertz Säg att du är hungrig Unga Dramaten och i dag blev det Josefin Lennströms Mums vad äckligt! Mittiprickteatern.


Säg att du är hungrig (som rekommenderas från 10 år) är en dansföreställning om traditioner, riter, vanor, ovanor och fixa idéer kring ätande. Fem dansare i beiga kostymer och råttaktiga huvuden i ett kök. De är en familj, de pratar om mat och de vardagliga samtalen och skärmytslingarna avslöjar djupare konflikter och maktförhållanden. Orättvisor. Mamma serverar tvångskaka och pappa bevakar girigt sina korvar. Enda gången alla är glada på samma gång är under den avslutande prinsesstårtedansen – för alla älskar väl prinsesstårta? 

Mums vad äckligt! (rekommenderad ålder 4-6 år) är en modern uppfostringssaga med mycket humor och sprudlande spelglädje. Alfred har fått anställning hos ett mycket udda par, iklädda idel glitterkläder och ständigt mumsande popcorn och som den samvetsgranne betjänt och kock han är går han in för att lära sitt bortskämda husbondsfolk vettiga matvanor.  Det går, så småningom, riktigt bra och med matvanorna kommer också empatin.

Mat kan, som bekant, såväl förena som skilja människor åt och är en utpräglad klass- och kulturmarkör. I båda dessa upplivande och nyskrivna föreställningar tematiseras detta med fin balans mellan seriositet och lätthet. Gå och se!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar