onsdag 2 november 2011

Londonrapport 1: BBC Children


Nyss hemkommen från några höstlovsdagar i London är det nästan så att jag längtar efter Bolibompa, som jag ju annars inte brukar vara helt okritisk mot. Anledningen: jag har (i rent studiesyfte) tillbringat fyra morgnar med BBC:s barnutbud. Det är förfärligt.

Dåligt utfört rent tekniskt (hemska kostymer, specialeffekter och musik, till exempel). Överpedagogiskt på ett sätt som fullständigt idiotförklarar tittaren (allt upprepas minst fem gånger och skriks dessutom ut). Och så fjärran från något som tillnärmelsevis skulle kunna påminna om en känslomässig eller estetisk upplevelse man kan komma.

The Z Factor (se bilden ovan), till exempel, handlar om ett gäng apor i hysteriska dräkter och inga ansiktsuttryck som oavbrutet diggar nya svängiga djungelbitar. Apledaren Zak kör med de andra som uppenbarligen gärna underordnar sig hans bossighet. Jag har en känsla av att programmet syftar till att förmedla en lust inför att spela och lyssna på musik och jag har en ännu starkare känsla av att man inte lyckas eftersom allt fjantas bort. Och jag tycker så synd om de desperata skådespelare som förnedrar sig till att iklä sig de vedervärdiga apkostymerna och pipa/skrika (beroende på kön, förstås) sina repliker.

Inte är det konstigt att barnkulturen, bortsett från de litterära klassikerna, har så låg status i Storbritannien. 

1 kommentar: