onsdag 16 november 2011

Filmkritikerna om Breaking Dawn


Breaking Dawn del 1, som har premiär i dag, blir sågad av merparten av morgontidningarnas filmkritiker. I SvD skriver jag om dess frossande i plågad kvinnokropp. I DN skriver Jane Magnusson om det usla skådespeleriet och de konservativa värderingarna. I GP skriver Mats Johnson om hur obegripligt det är att filmen fått 11-årsgräns och hur plågsamt utdragen historien är. Annika Gustafsson i Sydsvenskan är betydligt mildare inställd och hävdar överraskande att Bella Swan är en "förebild" för sin publik.

Om Bella, som ger upp allt för en monsterman och en monsterbäbis, utgör en förebild för ungar år 2011 står det långt värre till än jag befarat.

12 kommentarer:

 1. Instämmer! Om Bella Swan är en förebild för unga är det verkligen illa! För övrigt gillade jag verkligen din recension i Svenskan.

  /Kristoffer

  SvaraRadera
 2. Tack, Kristoffer! Alltid intressant att se hur nära somliga filmkritiker hamnar varandra (t ex jag, Mats Johnson och Jane Magnusson) och hur långtifrån andra (t ex Annika Gustafsson som jag annars ofta är "överens" med).

  SvaraRadera
 3. Rädda barnen!
  Frågan är; är Psykvården beredd att utöka resurserna för Vargen Ylva? Så fruktansvärt med Hjärntvätt. Ungdomar som gillar Vargar i böcker och film? Aldrig att man läser sådant Hjärntvätt!
  Trolldom lockar till avfall så och historier om dracula som är rädd för vitlök och dagsljus,precis som den nykomlinge patienten.

  I muntlig berättelse var det Demoner man menade när man pratar om vampyrer,men Hollywood är ju expert på Hjärntvätt.

  Hellre censur än skadegörelse därför att de bilderna förvandlas snart till mardrömmar och ångest som MassMedia skryter om.

  SvaraRadera
 4. Varför är familjevärderingar och avhållshamhet något negativt för ungdomar?
  Singel-mödrar eller lesbiska relationer är förmodligen idealet för dig och andra kulturjournalister med feministiska värderingar.
  Vad säger du?

  /Fredrik.

  SvaraRadera
 5. Hej Fredrik,

  nu är det ju inte jag som skriver om "familjevärderingar" och "avhållsamhet" i min recension, utan Jane Magnusson.

  Vad gäller idealiska familjebildningar anser jag att barns trygghet och lycka har lika stora möjligheter att utvecklas i alla familjekonstellationer. Barnens välmåga skapas inte av konstellationen utan av individerna som ingår i den.

  /Malena

  SvaraRadera
 6. Tack för svaret, jag har inte sett filmen men läste din anmälan i SvD med intresse.

  /Fredrik

  SvaraRadera
 7. Trots att jag inte alls håller med om din kritik måste jag säga att din recension var den mest välskrivna och mest tänkvärda. Eftersom jag anser att det är viktig att se filmen i sitt sammanhang har jag svarat såväl dig som de andra recensenterna på min filmblogg här: http://bit.ly/rH7SYh

  SvaraRadera
 8. Tack, Anna.

  Jag har ju sett filmen i sitt sammanhang (d v s läst böckerna och sett de tidigare filmerna) men anser inte att kontexten egentligen förbättrar eller ursäktar. Att det t ex är Bellas val att utsättas för våld gör inte det hela lättare att svälja – snarare tvärtom. Anser jag.

  Det var dock roligt att läsa dina insatta beskrivningar och tolkningar av berättelserna.

  /Malena

  SvaraRadera
 9. Det är intressant att alla proffstyckare så gärna slår ned på det som går hem hos tjejerna, inklusive mig själv. Det är en slags kulturmoralpanik som öppnar sig och där en irrande Jane Magnusson tycks leda en flock elitskribetenter som inte ens orkar bemöda sig att fråga publiken varför de gillar Bella. Istället spyr de galla över en illa filmateriserad roman, men personerna finns där och appellerar till en stor publik men den kissar ni på. Ni verkar inte ha ett hum om kommunikationsvetenskap och hur till synes förtryckta kvinnor i litteraturen kan vara subversivt sprängstoff för kvinnliga läsare. Elit elit elit, när ska ni börja omhulda vad folket gillar..

  SvaraRadera
 10. Hej barnkulturbloggaren. Varför framgår det inte på ett enda ställe på din blogg vad du heter?

  SvaraRadera
 11. @anonym 17:34
  "Det som går hem hos tjejerna" var en väldigt grov generalisering tycker jag. Twilight går inte hem hos tjejerna utan hos vissa tjejer.

  Dessutom har väl "proffstyckarna" samma rätt att uttrycka sina åsikter och gilla/ogilla som "folket" har.

  Att Twilight levererar hemska könsroller och sadistiskt kvinnovåld (både utifrån och kvinnans egna självdestruktivitet) är inget man kan tycka, det är så det är. Sedan är väl frågan huruvida man gillar detta eller inte. Och här har man rätt att tycka som man vill, och Twilight är visserligen ett fenomen men inte alls i samma utsträckning som tex Harry Potter, och majoriteten av befolkningen skulle nog inte påstå att de "gillar" Twilight.

  SvaraRadera
 12. @Anonym 18 november 21:51:

  Hej anonym,
  Mitt namn framgår i många av de texter jag lagt upp och länkat till. Det är Malena Janson.

  Hälsningar
  /Malena

  SvaraRadera