torsdag 3 november 2011

Prick och Fläck på bioIbland är faktiskt filmen bättre än boken!

En sann förkämpe för högkvalitativ film för de minsta är förstås Folkets bio som i höstserien "Knattefilm c/o Folkets bio" nu är inne på sitt andra program: Prick och Fläck på pricken. Ni som redan är bekanta med Lotta och Uzi Geffenblads fnuliga små kaninkompisarna/syskonen kommer att känna igen er och ni som inte tidigare haft den äran har en trevlig ny bekantskap framför er.

I dessa bioäventyr, som varar sisådär 45 minuter, leker de till exempel pirater, har picknick och möter kanske (för det kan ju ha varit en dröm) en rymdvarelse. Varje liten film inleds med Stina Ekblads trygga konstaterande "Prick är prickig och Fläck är fläckig. Precis som det ska vara." Därefter sker mer eller mindre omvälvande saker som ställer allt på ända. Och så avslutas det hela hemma i soffan och allt är "precis som det ska vara" igen.

Ett klassiskt mönster. Och mycket annat är också klassiskt: leranimationen, könlösheten och det lugna tempot, till exempel – perfekt för små att följa med i. Det som gör att Prick och Fläck sticker ut och skiljer sig från föregångare som finska – och underbara! – Urpo och Turpo är att de två är rätt fula ur rent traditionellt estetiskt perspektiv. Och även det är faktiskt befriande.

Jag tror att paret Geffenblads kaniner kommer att få ett mycket långt filmliv, precis som mycket av de skenbart enkla men mycket genomtänkta animerade produktioner som kom till på 70- och 80-talen: Kalles klätterträd, Alfons, Bulten och Pelle Svanslös – för att inte tala om Johan Hagelbäcks geniala filmer!

 Mer info om Prick och Fläck på pricken finns här.

1 kommentar: