onsdag 21 december 2011

Missa inte Kobra om Grimm!

SVT:s kulturprogram Kobra sände i går ett riktigt fint program om Bröderna Grimms sagor och deras betydelse.  Det kan man se här.

Vi fick först veta hur insamlingen och sedan omskrivningen av sagorna gick till – det blev en hel del redigeringar eftersom den första upplagan av sagorna år 1812 blev en riktig flopp.

Därefter fick vi träffa tre svenska konstnärer; Klara Kristalova, Charlotte Gyllenhammar och Ernst Billgren som på olika sätt inspireras av klassiska sagor i sitt skapande. Särskilt ljuvligt på samma gång intagande och skrämmande framstod Kristalovas stora glaserade keramikfigurer (se bild ovan) med starkt expressiva uttryck. Hon ska ha en separatutställning på Bonniers konsthall i vår som jag inte kommer att missa!

Också litteraturforskare och psykoanalytiker intervjuades om sagornas grymhet och symboliska betydelse. Det var ju österrikaren Bruno Bettelheim som på 70-talet i sin berömda Sagans förtrollade värld var först ut med att tolka Grimms sagor ur psykoanalytiskt perspektiv; bland annat hur de onda styvmödrarna kan ses som mammans "elaka" sida. När barnet är riktigt litet får det ju som det vill, alla önskningar uppfyllda, men när det blir lite större ställs plötsligt krav och uttalas "nej" och förbud. Att höra sagor om elaka styvmödrar kan vara en hjälp för barnen att bearbeta upplevelsen av denna "nya" mamma.

Bettelheim var ju också mycket hård i sin kritik mot Disneys versioner av Grimmsagorna, som "urvattnade" och "banaliserade" någonting viktigt tills det var menlöst eller rentav fördärvligt. Fördärvligt därför att barnen genom de "snällifierade" versionerna möts av en falsk bild av livet, som ju är fyllt av grymheter som man enligt Bettelheim måste lära sig att hantera.

2012 firas 200-årsjubileet av Bröderna Grimms sagor. Bland annat kommer två olika stjärnbeströdda Snövitfilmer att ha premiär. Jag ser mest fram emot att se söta Julia Roberts i rollen som den Elaka Drottningen i Mirror, Mirror.

Fram tills dess kan man njuta av Catherine Hardwickes grymma och medvetet kitchiga och grovt underskattade Red Riding Hood. Jag fick i Kobra lära mig att uttrycket "tas av vargen" på franska innebär att bli av med sin oskuld. I Hardwickes film har Rödluvan gjorts till en i högsta grad aktivt väljande ung kvinna. Hon väljer vargen. Hon "tas" inte, hon tar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar