onsdag 7 december 2011

Julfrossa 2011

Att få frossa är otrevligt men att frossa i något kan vara ljuvligt. Ordets dubbla betydelse tar Teater Pero fasta på i sin årliga föreställning "Julfrossa". Det är en finfin tradition för såväl julälskare som -skeptiker och bjuder på nyskriven musik och fyndiga texter av en samspelt ensemble vars entusiasm smittar hela publiken. För de äldre finns igenkänningsdrift med högtidens fasor såsom stress och till välvilja förklädd ovilja mot delar av släkten. För de yngre finns slapstick, tomtejakt och trollerier.

Men årets upplaga är ändå en besvikelse. För det första känns den lite sliten och urmodig, faktiskt. En liten personligt hållen monolog om sorgen över att inte bli vald till lucia för att man är rödhårig känns till exempel inte särskilt 2011. En unge i publiken frågar rätt ut och högt och klart: "Vad betyder rödhårig?" vilket säger något om otidsenligheten. För det andra saknas helt en röd tråd i föreställningen och varje sketch blir så fristående att helheten upplevs som fragmentarisk och upphackad.

Men smaken är som julskinkan delad och Pia Huss i DN tyckte precis tvärtom: årets "Julfrossa" är mycket bättre än 2010 års … Så köp biljetter och döm själva!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar