måndag 12 september 2011

Skapa stort i Barnkanalen

Äntligen ett nytt kulturprogram för barn i TV! Och det är BRA också!

"Skapa stort" är program om och för barn som tittar på, reflekterar kring och låter sig inspireras av kända konstverk. När Tilde (bilden) ser på Meret Oppenheims sammanbundna damskor på Moderna museet för snörena hennes tankar till vargjakt. Resultatet blir installationen "Den så ledsna vargen" (bilden), ett interaktivt tittskåp med en varg som jagas av en synbart överlägsen människa. Inne i vargkroppen, vet vi TV-tittare, har hon gömt ett blodrött hjärta.

Programledaren Kalle Brunelius tillhör de få som faktiskt talar med barn som de jämlikar de är: allvarligt, nyfiket, ibland ifrågasättande på ett respektfullt sätt. Det sista som händer i det här avsnittet är att han på Tildes vernissage frågar en ung besökare vad hon inspireras till när hon sett på och funderat lite kring "Den så ledsna vargen". "Jag skulle vilja göra något om 'rädda kaninerna'." Så får jag för andra gången inom en halvtimme bekräftat att barn är intresserade av politiska frågor och gärna gestaltar och diskuterar dem.

Det enda jag kan sakna i programmet, som ju i övrigt är så ambitiöst, är någon form av professionell handledning åt de skapande ungarna. Jag menar om de och vi i publiken ska lära sig konst vore det väl spännande att lära sig lite kring hantverket, till exempel av en konstnär eller en konstpedagog?

"Skapa stort" är producerat av Anna Almgren på UR. Seriestart tisdag 13/9 kl 19.20 i Barnkanalen.

2 kommentarer:

 1. Så skönt och trevligt att det finns något positivt att säga om SVT:s och barnkanalens utbud, men så är det ju också producerat av UR!
  Om nu någon SVT-producent läser detta, önskar jag av denne/denna att vi fick se detta program på SVT1 på en tid då vuxna av en tillfällighet blir sittande vid rutan och ser och hör samtalet.T.ex efter nyhetsprogram. Oftast väljer ju vi vuxna som inte alltid har barn i vår närhet att inte se Barnkanalen utan de vanligare SVT1 och SVT2

  SvaraRadera
 2. Hej Nikojal,
  det stämmer att de flesta sevärda barnprogram går vuxna förbi eftersom de visas vid 18, d v s "fel" tid – ur vuxensynpunkt. Just "Skapa stort" visas dock 19.20 vilket kanske är bättre för vuxna (och sämre för barn).
  Men de flesta program finns också på webben, så jag rekommenderar svtplay.se och urplay.se! Här är t ex en direktlänk till första avsnittet av Skapa stort: http://urplay.se/164307

  Vänliga häls
  /Malena

  SvaraRadera