onsdag 29 februari 2012

Pappas pengar

Jag efterfrågar ofta barn- och ungdomsfilmer och -program med anknytning till aktuella samhällsfrågor och uppskattade till exempel att fjolårets båda julkalendrar – Tjuvarnas jul i TV och Allt du önskar i radio – handlade om fattigdom och klasskillnader. Det uppväxande släktet är för det mesta uppriktigt intresserade av rättvisefrågor och har ännu inte blivit så vana vid världens sanslösa orättvisor att de slutat ställa frågor om dem. De är ännu inte avtrubbade.

Därförgladdes jag åt Barnkanalens nya humorsatsning Pappas pengar, en serie av Sara Haag och Erik Haag som sänds på lördagar 19.30. Humor är ofta bästa vapnet att attackera brännande frågor med – det visste Aristofanes, det visste Voltaire och det visste Chaplin – för att ta några strödda exempel. Pappas pengar handlar om Sveriges rikaste man (Johan Ulveson) och dennes son Bröli (Olof Wretling). De bor på ett slott och sonen gör tafatta försök till frigörelse men det slutar alltid med att pappa kommer och räddar honom med helikoptern. Alltmedan städerskan Saburi städar bort spåren.

Det är lite roligt. Men bara lite. Det bränner liksom aldrig till. Och en sak som jag inte kan förstå är varför den unge internatskolesonen spelas av en 36-årig man i stället för en ung kille? Inte lär man locka en ung publik på detta vis?

Pappas pengar kan man se här på svtplay.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar