onsdag 8 juni 2011

Lennart Hellsings födelsedag och brev

Härom dagen fyllde Lennart Hellsing 92 år. Jag firade med att läsa Lennart Hellsingsällskapets första titel i sin skriftserie. Den heter Broder och systrar! och är ett urval brev skrivna av Hellsing under den långa perioden 1944 till 2011. Roliga, vassa, ekvilibristiska – förstås! Och faksimiler och expertkommentarer gör läsningen ännu mer givande.

Särskilt läsvärt är bland annat ett brev till Ulla Källén daterat juni 1946 som berättar den sanna historien om när Hellsing i sällskap med fyra andra unga Bonnierförfattare, däribland Stig Dagerman, efter en förlagsmiddag på Djurgården "lånade" en roddbåt av flottan för att ta sig till Södermalm, haffades och fördes till häkte på Kungsholmen där Hellsing delade cell med en inbrottstjuv. Incidenten slogs upp stort i Aftonbladet den 25 maj 1946.

Även 1964 års korrespondens med kollegan Astrid Lindgren är förstås spännande läsning. Hellsing bjuder in till middag för att resonera kring sin recension i Aftonbladet av Emil i Lönneberga  som gjort Lindgren ledsen. Någon sågning var det verkligen inte, men han placerar boken i samma kategori som den läskigt idyllisk-konservativa Sörgården vilket naturligtvis inte var helt roligt. De två förblev dock goda vänner.

Enda invändningen mot Broder och systrar! är att boken är så tunn – jag vill ha mera! Lennart Hellsingsällskapet planerar dock utgivning av ytterligare tre skrifter i år så jag lär få mitt lystmäte. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar