Och så har vi ju alla alltför könsstereotypa skildringar inom barnkulturen, från Elsa Beskow till Suneböckerna. Harry Potter har ju också kritiserats för genusschabloner. Inom kort kommer Kulturhusets barn- och ungdomsboksavdelning ha krympt till en tiondel, gissar jag.
Intressant nog är det bara barnlitteraturen som tvingas genomgå den här typen av rensningar. Jag har svårt att tänka mig att August Strindberg och Charles Dickens, trots sina hatiska skildringar av kvinnor respektive judar, befinner sig i farozonen. Men så är ju vuxenlitteratur Finkultur med ett Konstnärligt Värde, också, medan barnlitteraturen är något slags allmängods vars pedagogiska syfte oftast överskuggar andra värden.
I stället för att kasta ur och rensa bort icke längre önskvärda värderingar – för sådana finns absolut! – inom barnkulturen kan man ju se dessa inslag som utmärkta utgångspunkter för samtal med ungarna om historia, politik och andra svåra ämnen. Censur är ett enkelt sätt att undvika sådana obehagliga, men nödvändiga samtal.
SÅ bra skrivet. Fördomar och stereotyper kan vi nog aldrig göra oss av med så länge vi är känslomässiga varelser. Men med kulturens hjälp kan vi föra ett ständigt kritiskt samtal kring dem. Och allra helst från när vi är små! Det gör oss till kloka och reflekterande varelser. Så lägg all denna indignation kring lilla hjärtat mfl på verkliga missförhållanden i vårt samhälle istället.
SvaraRaderaHatten av. Väl talat.
SvaraRaderaLysande! Det här är det jag har efterlyst hela dagen när det gäller sansen i diskussionen...
SvaraRadera