torsdag 12 januari 2012

Palatsetkrisen igen

I dagens tidiga SvD läser vi återigen en nedslående artikel om Palatsets närstående konkurs. I en kommentar jämför Anders Q Björkman med storslagna kulturprojekt i våra grannländer som också drabbats av akut ekonomisk kris inom ett år efter öppnande. Han nämner också biljettpriserna, 120 kronor, som sägs ha avskräckt besökare.

Och HÄR vill jag infoga en kommentar. 120 kronor är ungefär vad det kostar att gå på 3D-film. Att gå på Junibacken. Att gå på sportevenemang. Att gå på billig konsert. Teater. Äventyrsbad. Etcetera. På Palatset har man kunnat tillbringa en hel dag (7 timmar) och se en teaterföreställning, en film, en dansföreställning och träffa en författare. Vidare har man för denna summa även kunnat delta i workshops där man lärt sig göra musik, dansa streetdans, göra animerad film. Samt teatersminka sig, arbeta med lera, textiler, uppfinnarverkstad, skriva dikter. Allt under handledning av professionella konstutövare. Är det dyrt? Palatset har aldrig varit tänkt som en fritidsgård där samma ungar hänger helg efter helg utan som en stor upplevelse som man får ett par gånger per år. Det har nästan alla familjer råd med. Garanterat.

"De mindre bemedlade barnen" finns, naturligtvis. För de 10 (!) procent av Sveriges barn som klassas som fattiga är möjligheterna att gå på Palatset med sina föräldrar betydligt mindre. Därför skulle Palatset även bedriva skolverksamhet under vardagarna. För en billig penning var det tänkt att skolklasser skulle få tillgång till detta kulturpalats. Inte bara Stockholmselever utan hela landets skolor skulle vara välkomna. Man har på Palatset kämpat till sig ett särskilt tillstånd som möjliggör övernattning för skolelever. Ett helt nytt, kreativt och upplevelserikt skolresekoncept! Men man hann inte ens inleda den fasen av Palatsetverksamheten.

Jag är varken ekonom eller jurist. Men nog måste en alldeles ny verksamhet och alldeles nytt, storslaget koncept, få dras med förlust den första tiden – innan verksamheten "satt sig", innan ryktet om dess makalöshet spritt sig?

I senare nätupplagan av SvD läser jag att TV4 vill rädda Palatset via TV-reklam. Jag hoppas.

1 kommentar:

  1. Varför kan inte Palatset drivad i kommunal regi? Dvs helt med nuvarande koncept och personal men med garanterat kommunala medel? Borgarrådet säger att projektet fått 9 miljoner av Stockholms stad. Det är sannrligen inte särskilt imponerande från en finansiär som samtidigt vräker ut pengar på idrottsarenor, julbelysningar, olympiadjubileer ...

    SvaraRadera