fredag 19 augusti 2011

Smartare barn med TV?

 

I en artikel i DN i dag kan vi läsa att baby-TV vuxit sig stort i Storbritannien. Kanalen Baby-TV, som sänder 24 timmar per dygn, hävdar att bebisarna blir smartare av att titta på TV. SVT:s barnkanalchef Safa Safiyari uttalar sig (försiktigt klokt) liksom Suzanne Osten (försiktigt klokt).

Men det ingen tycks fråga sig är:

• Hur mycket TV-tittande per dag snackar vi om? En halvtimme skiljer sig ju rätt kraftigt från till exempel fyra timmar.

• Även om det inte är skadligt för bebisar att titta på TV kan man väl undra vad de går miste om ensamma framför skärmen? I form av kontakt, kommunikation och utforskande.

• Och så, kanske mest fundamentalt: varför vill vi till varje pris att ungarna ska bli så smarta? Tror vi verkligen att det kommer att göra dem lyckligare? Eller är det helt enkelt så att vi själva blir lyckligare av att ha smarta, högpresterande barn som vi kan skryta med?

1 kommentar:

 1. Min son har tittat å TVn sedan han var 6 månader. Med bra program som Umizoomi, Dora mm så lär sig barnet mycket nyttigt så nu har han blivit så här duktig
  http://www.youtube.com/watch?NR=1&v=5PykOpvkH8s
  http://www.youtube.com/watch?v=S-Nmjt_MLW8&feature=related
  http://www.youtube.com/watch?v=eOkB8LcTNhc&feature=related
  På filmerna räknar han till 19 och sjunger hela alfabetet vid 2 år och 4 månaders ålder.
  Vid 2 år och 10 månaders ålder räknar han plus och minus.

  SvaraRadera