tisdag 4 oktober 2011

Palatsets möjligheter

Ingen lär ha undgått att Palatset invigdes på Riddarholmen i helgen. Det är, som många redan sagt före mig, ett magnifikt ställe. Förutsättningarna är fantastiska, tillgångarna smått otroliga – nu gäller det bara att de ska användas på allra bästa sätt också! Och att alla hittar dit och hittar sin grej – eller sina grejer. Jag kommer att skriva mer om Palatset så småningom, nu nöjer jag mig med en krönika om mina förhoppningar på detta magiska ställe:

Ett palats som helt enkelt heter Palatset – vad kan det rymma?

Redan innan portarna slår upp den 1 oktober vet vi att den ståtliga 1800-talsbyggnaden på Riddarholmen kommer att bli ett allaktivitetshus med plats för litteratur, musik, dans, film, medier, konst, konsthantverk och cirkus.

Jag tänker på den betydelse kultur hade för mig som barn. Böckerna, filmerna och musiken som slukade mig, som utgjorde en alternativ värld där allt var mer skimrande och mer lätthanterligt än i den vanliga, betongiga och krångliga. Där jag – tysta, trista, blyga Malena – kunde bli den jag egentligen var: glada, snälla, vackra Malena.

Jag tänker också på Hogwarts betydelse för Harry Potter. Ett palats som blir en tillflyktsort undan en minst sagt påver tillvaro som hunsat fosterbarn, en alternativ värld fylld av magi, vänskap och förtroende där Harry för första gången tillåts vara den han egentligen är; vanlig men också unik. Där hela hans kapacitet som människa och trollkarl tas tillvara och kommer till sin rätt.

Jag hoppas att Palatset kommer att bli den platsen för alla unga som kommer dit. Platsen som bjuder på upplevelser, äventyr och kreativa kickar – men också kan fungera som en alternativ värld att vara sig själv i. Alla vill kanske inte spela teater – det är helt okej. Alla vill kanske inte göra en film – det är helt okej. Alla vill kanske inte skriva en dikt – det är helt okej. Man får vara tyst, man får titta på, man får sitta stilla. Vad som samtidigt pågår inombords vet ingen mer än man själv.

Jag hoppas också att Palatset kommer att kunna rymma hemligheter. Vara ett ställe att gömma sig på om man vill. Att prata förtroligt eller bara roligt med spöket Gideon på om man vill (enligt ryktena håller han till på de övre våningsplanen).

Och så hoppas jag att något av Palatsets 33 rum kommer att fungera som ett Vid-behov-rum som finns där just när man som bäst behöver det, där man kan dölja sådant man inte vill visa och kanske upptäcka nya saker man inte visste fanns men som berikar en, får en att växa, se nytt. Kanske rentav se sig själv i nytt ljus. Se att glatt, snällt och vackert faktiskt ryms sida vid sida med tyst, trist och blygt.

Det vore innehåll värdig ett Palats, det.


Publicerad i Palatsets tidning Rookie, 2011:1.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar