måndag 27 juni 2011


I senaste numret av KP, som ju är en rik källa till barns tankar som jag varmt rekommenderar, finns ett fint reportage om ADHD. På ett sätt som alls inte verkar förljuget visar artikeln att funktionshindret också kan ha sina fördelar – nioåriga Johanna har t ex tack vare sin enorma energi inga problem att träna gymnastik fyra gånger i veckan och dessutom förutom skolan hinna med att sjunga, spela synt och teckna.

Men nackdelarna kommer också fram. Tolvåriga Alexander berättar om folks fördomar och hur hemskt det kan kännas att jämnåriga i tid och otid använder diagnosen som ett skällsord så fort någon gör något avvikande; "Har du ADHD, eller?"  

Som så ofta lyckas KP, i detta fall Mikaela Nordin, hålla balansen mellan det riktigt svåra och det hurtfriska. Det gäller framför allt i reportage av det här slaget – jag kan i likhet med många andra tycka att det är väl mycket kändisar, så-blir-du-bäst-tips och pryltest i tidningen. Å andra sidan är det nog det det populistiska pris man får betala för att kunna göra en helt annonsfri tidning för barn. Det är verkligen inte illa.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar